What’s the difference: Myofasciaal vs Osteopathie

Ik krijg steeds meer vragen wat nou precies het verschil is tussen een behandeling door de Osteopaat en wat ik precies doe. Hoe het nu precies te verwoorden, zonder daarbij heel enthousiast een betoog op te hangen over mijn passie, was nog niet zo eenvoudig. Ik kan uren uitweiden over mijn werk en mijn revalidatie paarden, maar de kans is groot dat men dan al snel afhaakt en het niet kan door vertellen. En dat is jammer, want deze manier van behandelen geeft zoveel ontspanning, maar ook inzage in waar het fout gaat en waar er in de training kan worden bijgesteld.

Samen met het ❤Rechtrichten m.b.v. de Academische Rijkunst heb ik alle tools in huis om een gedegen behandelplan en trainingsschema op te kunnen stellen. Paarden met een extreme voorkeurskant of gewoonweg niet anders kunnen door beperkingen in hun lichaam. Ik kan adviseren van hoefniveau tot kruin, en van boeg tot staart ;).

Om nu terug te komen op wat de M.E.T. (Myofasciaal Equine Therapist) doet in vergelijking tot het werk van een Osteopaat.

Een osteopaat werkt in op de gewrichten d.m.v. manipulaties en werkt met het cranio sacraal systeem. M.E.T. werkt in op spieren en fascia, maar manipuleert geen gewrichten. Door het oplossen van trigger points en spanning in spieren en fascie, kunnen wervelblokkades wel loskomen zonder manipulatie.

Om mijn behandelwijze te kunnen onderschrijven heb ik het zelf ondergaan het afgelopen jaar. Doordat ik fysiek zwaar werk uitvoer ben ik zelf ook een ster in compenseren, vooral als iets af moet op één dag. Je gaat over de grens van je lichaam en neemt een andere lichaamshouding aan, om hetgeen toch te kunnen af krijgen. Samen met een nieuw (te hard) matras, waarop mijn spieren niet konden (ontspannen) herstellen, zei mijn lichaam ‘Ho, en niet verder’. Mijn nek verkrampte dusdanig dat ik niet meer kon zitten of liggen en ben zelfs opgenomen in het ziekenhuis. Na meerdere scans, onderzoeken en bloedafnames, konden ze geen aanwijzingen vinden voor de onuitstaanbare pijn in mijn nek en hoofd.

Veel warmte en spierontspanners verder kon ik steeds meer en langer bewegen. Ik kwam in contact met een myofasciaal therapeut en heb een eind gereisd om zelf te ondervinden wat deze methode samen met dry needling, voor mij kon betekenen. Lekker was het allerminst, maar nodig des te meer. Mijn bekken bleek scheef te staan, waardoor mijn spieren continu bezig waren om mij rechtop te houden. Wanneer de rugspieren verzuurden, namen de opeenvolgende spieren het over tot ik geen meer spieren in mijn keten had. Door bij de bron te zoeken, mijn bekkengebied, en deze te behandelen, voelde ik de andere spierketens samentrekken. Mijn benen, bilspieren, kuiten en zij vertoonden hevige spasmen terwijl de dry needling naalden in mijn bekkengebied werden gezet. Ik kon weer op bed liggen en ook kon ik het weer een halve nacht volhouden op mijn kussen. Wat spierpijn en blauwe plekken vertelden me dat er zeker wat gaande was in mijn lijf. De afvalstoffen uit de triggerpoints werd opgeruimd en na 3 behandelingen met tussenpozen van enkele weken, kon ik steeds meer mijn leven oppakken.

Nu kun je denken wat heeft het bovenstaande verhaal te maken met mijn paard. Ik weet nu uit ervaring wat het voor het paard kan betekenen als bepaalde spierketens niet meer zo functioneren als waarvoor ze bedoelt waren. Het paard zal door gaan tot het onverklaarbare problemen laat zien of zal qua karakter veranderen. Het kan immers niet anders, omdat ze moeten communiceren met non verbale communicatiemiddelen. We kunnen problemen tegen komen na:

  • Drachtigheid
  • Uitlgijden
  • Vechtpartij
  • Vastliggen in de box
  • Extreme uitoefeningen van sport
  • Van weinig training naar heel intensief trainen
  • Van dressuur naar ineens een springclinic
  • Verkeerde hoef/beenstand

Moraal van mijn verhaal. Kijk en luister naar je paard en pas je training en of behandelplan hierop aan. Kijk verder dan het zichtbare probleem, het kan ver verderop komen (reffered pain).

Grondwerk is een geweldig middel om de scheefheden of strakheden van je paard in kaart te brengen om uiteindelijk verder in het zadel te kunnen komen. Bekijk je paard goed. Missen er spieren? zijn er spieren duidelijker aanwezig of wijkt je paard qua figuur af van andere paarden. Of schakel mij in als je het zelf niet meer ziet of twijfelt over het welbevinden van je trouwe vriend.

You May Also Like