Myofasciaal/Dry Needling
Myofasciaal – De term myofasciaal komt van ‘myogeen’ (spierweefsel) en fascie (bindweefsel).
Al het weefsel in het lichaam staat met elkaar in verbinding. Het geeft signalen, beweging, voedingstoffen en zenuwimpulsen door. Wanneer er zich problemen opstapelen in een bepaald gebied, zal het naastliggende gebied harder moeten gaan werken. Langzaam aan breidt deze bewegingsbeperking uit en zal er een steeds groter gebied minder goed functioneren. Met als gevolg dat het paard anders zal gaan bewegen en beginnen met compenseren. In het beginstadia merken we dit haast niet, of zijn gewend aan het beeld van ons paard met een grotere schouderpartij, strak lendenen gebied of hoge halshouding met flinke onderhals. Maar! hiermee hoort het paard zijn hoofd niet grotendeels te dragen, dit horen de spieren onder de manenkam (kapspieren) te doen. Maar wat als deze hun taak niet meer kunnen uitvoeren? Dan nemen andere spieren taken over en gaan we ze op een andere plek over ontwikkelen. Het paard kan sterk op de hand worden, niet willen inbuigen, struikelen of nukkig reageren. Het kan zich simpelweg niet juist bewegen in zijn lijf en zal gaan compenseren.
Wanneer ik voor het eerst bij een paard kom doe ik een algehele bewegingsanalyse. Hierin kijk ik naar het algemene beeld van het paard, zowel in stand als in beweging. Zijn er spieren over ontwikkeld, mist er spiervolume in bepaalde gebieden of zie ik strakheden of een compenserende gang of stand. Tijdens deze analyse wordt er vaak al heel veel duidelijk op welk gebied ik mij moet concentreren om vervolgens de oorzaak van de compensatie te kunnen achterhalen in omliggende spierketens. Deze analyse vul ik bij elke behandeling in en bij een vervolg consult kunnen we zien welke gebieden extra aandacht vergen.
Bepaalde lichaamsdelen bewegen niet meer zoals ze zijn bedoeld en het paard leert te compenseren met zijn ongemakken. Deze kunnen zijn ontstaan door:
– Blessure
– Uitglijden
– Vechtpartij
– Hoefonbalans
– Zadelongemak
– Etc
Maar! Dit compenseren kan al zijn begonnen vanaf een leeftijd van 2 maanden. Het leren bewegen als pasgeboren veulen (met van die lange benen) heeft heel wat voeten in de aarde en onderschat hierbij de krachten die vrijkomen bij de geboorte ook niet. Hierbij is het zeker niet onmogelijk dat er een gespannen structuren ontstaan. Ongelijke hoeven, scheve bespiering en/of lichaamsdelen of gedragsproblematiek. Hierop past de hoefsmid/zadelmaker/ruiter zijn werk ook weer aan.
Door deze aangedane gebieden tijdig weer te voorzien van de juiste doorbloeding, ontwikkeld het paard zich beter en zal het werkwilliger zijn en beter presteren. Het hoeft niet te compenseren en zal zich niet scheef gaan ontwikkelen (compenseren). Ook het paard recht trainen en het bieden van afwisseling is hierin een sleutel.
Compensatieproblemen die je zelf kunt ervaren:
– Het niet of moeilijke willen aanspringen in de galop aan één of beide zijde.
– Sterk op een teugel
– Het achterbeen niet tot dragen laten komen en vallen over de schouder
– Weinig tot geen schoftgebruik, weggedrukte rug, hoge hoofdhouding en een over ontwikkelde onderhalsspier (brachiocephalicus).
– Moeite hebben met een been geven (hoevenkrabben, hoefsmid)
– Maar ook singelnijd
– Een scheef zakkend zadel
– Veel spanning tijdens het werk, dingen willen zien/voelen die er niet zijn
– Bokken bij het aan galoperen
– Een hupsje in de overgang van stap naar draf
Veel van deze problemen kunnen we gelukkig verhelpen, waarna we de getroffen spieren weer kunnen versterken door de juiste training. Net als bij onszelf kan een paard zich bevrijdt voelen en net even teveel genieten van zijn nieuwe soepele lijf, waardoor het nodig kan zijn enkele spieren nogmaals te behandelen. Hiervoor krijg je yoga oefeningen en leer ik je het compensatiegedrag tijdig te herkennen, om grotere problemen te voorkomen.
Voor hele grote problemen dient altijd eerst het gebit te zijn gecontroleerd en een veearts ter controle te zijn geweest op mogelijk onderliggende medische problemen.
De behandeling neemt +/- 1.5 uur in beslag, de kosten bedragen €90euro (binnen 10km vanaf 8344XS). Het is ook mogelijk om met je paard op locatie te komen, waarna het kan uitrusten na de behandeling in een paddock. Vervolgens dient het paard 3 tot 7 dagen rust en toegang tot vrije beweging te krijgen. Daarna kan je langzaam beginnen met longeer werk.