Voorkeurshoudingen

Iedereen heeft een voorkeurskant. In het huishouden, tijdens het werk, op het paard, maar ook in bed. Zo schep ik zelf de kruiwagen leeg over rechts en stap ik met mijn rechterbeen als eerste op de roltrap. Nu ik steeds meer op mijn houding let, merk ik dat ik onbewust meer gebruik maak van mijn rechterzijde. Daarbij ben ik rechtshandig en dus sterker met mijn rechterarm. Mijn rechterarm is bepalend voor de richting van de beweging. Mijn linkerarm volgt alleen de beweging en ondersteunt mijn rechterarm.

Bij het paard heet dit de natuurlijke scheefheid. Hij leert bewegen met zijn scheefheden en kan in het wild hier prima mee overleven. Het wordt anders wanneer wij als ruiter op het paard gaan zitten. Met ons eigen gewicht, veelal niet in het midden, halen we hem snel uit balans. Het paard heeft een nieuwe manier van bewegen eigen te maken, zodat hij aan onze vraag kan voldoen. Laten paarden hier nu precies meesters in zijn! Ze kunnen compenseren als geen ander, waardoor we niet door hebben dat we het paard (onbewust) scheve spieren laten opbouwen.

We ondervinden hier pas hinder van als bepaalde oefeningen niet lukken. Er is veel druk bij nodig en het paard zal zich sterker willen maken. Dit is geen onwil, maar het lijf van ons paard kan het gewoonweg niet volbrengen.

Door middel van het grondwerken kunnen we het paard goed observeren: Treden alle benen even ver onder? Welk been is het stuwende been en welk het dragende? Laten we de staart van ons paard ook eens optillen,zijn de dijbeen spieren evenveel ontwikkelt? Misschien staat het paard wel altijd met hetzelfde been op rust.
Ga nu eens op een verhoging achter het paard staan. Volg de rug richting de schouders, zijn de schouder spieren van het paard evenveel ontwikkeld? Goed en gericht trainen begint met het kijken naar je paard.

Tip: Zet je paard geregeld eens vanuit elke windrichting op de foto. Het is fantastisch om te zien wat het gericht trainen voor resultaat geeft.

You May Also Like