Meneer de Fries “Floris”

Deze parel staat niet vaak in de spotlight. Hij hoort inmiddels bij het stalmeubilair. De Fries, waarvan ik niet dacht dat het een Fries paard was. Echt waar, een best grappig verhaal.

In het begin van 2018 tref ik een advertentie: Gezocht revalidatie plek voor een paard met peesblessure. Ik dacht, die heb ik nog niet.

En zo geschied, ik nam contact op. Bleek dat het paard na een flinke medische geschiedenis, steeds minder zichzelf was en het licht uit zijn ogen verdwenen was. Zijn eigenaresse besloot het roer om te gooien en zelfs de wedstrijdsport in de ring te gooien. De gezondheid van haar paard stond voorop. Ik weet het nog steeds..die ene foto die ze mij stuurde om haar paard te laten zien. Een bruin paard. Ik stuur haar meteen terug: Een kwpn wordt niet gelukkig bij mij op stal.. 🤓😮 bleek het toch niet een Fries! Nee, ik heb nog altijd geen bril.

We besluiten kennis te maken en de combinatie krijgt een naam Nathalie met haar 12 jarige Fries Floris. Een hele waslijst mankementen: Zijn achterbeen gebroken gehad, peesblessure links, toen rechts, een vergroeide rib en rare vetbulten op zijn flanken maar oogde niet op gewicht. Ook struikelde hij veel. Veel pech deze twee, en ze waren het dokteren meer dan zat.

Ik kreeg de vrije hand, terwijl ze me niet kende. Mij vielen zijn lange tenen op, wat zeker een grote invloed had op de pezen. We hebben ze flink ingekort, en met wel 2 weken gevoeligheid liep hij prima. De pezen kregen rust, en ze konden gaan opbouwen. Een enkele keer een wat verdikte pees, iets rustiger aandoen en even behandelen.

Af en toe een kleine terugval, maar met wat kleine aanpassingen hier en daar verbeterd hij nog altijd. Zijn vacht is diepzwart, is niet meer zomaar buiten adem en ze sleutelen flink aan de balans vanaf de grond. Wat gaan ze goed, en ze genieten weer samen. Zo goed, dat Nathalie besloot mee te doen aan de 5e en laatste editie van Friese paarden strandrit “Horses2fly” op het strand van Juliandorp naar Den Helder. Waar zij 10 jaar geleden ook samen aan deel namen. Ze ze eens shinen!

You May Also Like

Leave a Reply