Van nature scheef – gebit

Elk paard/mens/dier wordt scheef geboren. Zoals mijn instructeur zo mooi omschreef:

“Het eerste rechte paard moet nog geboren worden”.

Willen wij samen met een paard werken dan zullen we hem/haar zelf in balans moeten léren lopen. Waarna hij in staat is ons te kunnen dragen. Doen wij dit niet, dan zal een paard zichzelf verkeerde manieren aanleren (compenseren). Op den duur komen wij dan toch de, veelal bekende, problemen tegen.

Gebit
De training heeft een groot aandeel, maar er spelen meerdere factoren een rol in het kunnen voldoen van onze vraag. Jammer genoeg zien we nog vaak dat er wordt bezuinigd of onvoldoende aandacht wordt besteed aan het gebit van ons paard. Belangrijk om te weten is dat een kaak moet kunnen uitschuiven tijdens het uitvoeren van verschillende oefeningen.

Stelling = horizontale verschuiving van de kaak.
Kijkt het paard naar binnen, schuift de onderkaak naar buiten.

Voorwaarts neerwaarts = verticale verschuiving van de kaak.
De kaak zakt uit naar voren. Bij te lange/scheve voortanden blokkeert het kaakgewricht. De oplossing van ons paard: mond open doen. Gevolgd door de gebruikelijke reactie .. aansnoeren! Dit is erg jammer en onbegrepen.

Daarnaast wordt de druk onderschat die een scheve kaak teweegbrengt. Hoofdpijn, druk in het hoofd, hoofd schudden, pijn door het hoofdstel en zelfs bloedende wangen kunnen het gevolg zijn.

Ik ga niet discussiëren over machinaal en verdoofd. Dit heeft zijn voors en zijn tegens. Ook alle achterste kiezen moeten in balans worden gebracht en een groot genoeg kauwvlak hebben. Wat vaak handmatig (zonder sedatie) wordt overgeslagen zijn de snijtanden. Als deze te lang zijn dan raken de kiezen elkaar niet of niet optimaal en liggen deze niet in balans. Als er hoogteverschillen zijn , dan kan de kaak niet horizontaal verschuiven. Hij haakt dan achter een van de andere tanden en blokkeert hiermee de kaak. Het paard wil niet buigen, opent zijn mond, gaat in protest of buigt via zijn schouder.

Het moraal van het verhaal is duidelijk: het paard KAN dan gewoonweg niet buigen of stelling aannemen.

De tweede factor zijn de hoeven van ons paard. Lees hierover verder in de blog: “Van nature scheef- stand & onderhoud van de hoeven”

Leave a Reply