Nieuw paard introduceren

Ik krijg toch best veel vragen hoe ik een paard introduceer in ons paddock paradise.

Fases in de introductie van een nieuw paard:

# Allereerst komt de nieuwkomer in de paddock met aangrenzende longercirkel te staan. De dag van aankomst hou ik het goed in de gaten of er veel onrust heerst en of er ’s nachts eventueel een paard bij in moet. ( ook voor mijn eigen nachtrust). Zeker als ze het gewend waren s nachts in stal te staan. Op deze manier kan ik al inschatten hoe de kudde reageert en wat de introductie volgorde gaat worden.

# Na een aantal dagen acclimatiseren, gewend te zijn aan het hooi en te hebben gelegen laat ik het paard een deel van de track zelfstandig verkennen.

# Wanneer het paard de routes/uitwijkmogelijkheden in alle rust heeft kunnen verkennen laat ik de leider Breeze erbij. Ik weet hoe hij reageert en is een meester in het op sleeptouw nemen.

# De dagen erna voeg ik er steeds een ander paard dat onderaan in gang staat erbij. De merries het liefst na een aantal dagen en nog mooier tijdens de hengstigheid.

# Als dat goed gaat mag er een nieuwsgierige bij en is er even wat reuring. Maar het paard kent inmiddels alle uitwegen, waarbij er meestal al snel weer rust heerst.

# Als laatste voeg ik het probleem veroorzakende paard erbij. Die reageert op de onrust, meningen van de merries en laat niet snel nieuwkomers op zijn territorium. Tot leider Breeze deze op zijn plek zet. Dit laat ik overdags even op zijn beloop, ze leren elkaar inschatten en ontwijken.

# Voor het donker gaan ze dan nog even een aantal avonden apart s nachts, zodat er gerust kan worden en ook ik weer een beetje nachtrust krijg. Het blijft toch altijd spannend.

Zomers gaat dit nog weer anders. Dan laat ik de nieuwkomer op de track rond de weide als de rest mag grazen.

You May Also Like

Leave a Reply